Blog používateľa Lucia Drábiková

Ideálna materská resp. rodičovská dovolenka

Začiatkom tohto roka sme sa z dôvodu zmeny práce môjho muža presťahovali do Prahy.

Odpustenie II.-pseudoodpustenie

Psychológovia uvádzajú niekoľko javov a postojov, ktoré sú často laicky chápané ako odpustenie. Je dôležité odlíšiť tieto fenomény od odpustenia, nakoľko sami osebe neprinášajú také uzdravenie ako odpustenie.

Niektoré príčiny neodpustenia

Väčšina ľudí možno pozitívne zodpovie otázku, či odpustili konkrétnej osobe, avšak z neochoty hovoriť o danom človeku, resp. neustálom spomínaní krivdy môžeme usúdiť, že k odpusteniu neprišlo. Mnoho ľudí možno naozaj si nie je vedomých, čo obnáša rozhodnutie odpustiť, aká je podstata odpustenia.

Knihy o odpustení na slovenskom trhu

1. Ange, D.: Odpuštění, pramen uzdravení, Paulínky, prha, 2005
2. Augustyn, J.: Bolesť krivdy, radosť odpustenia, Dobrá kniha, Trnava, 2005
3. Benner, D.G.: Hojenie emocionálnych poranení, Nádej, Nitra, 1992

Odpustenie I.

Odpustenie a kresťanstvo
Odpustenie je kľúčovým pojmom kresťanstva. Jeho význam nie je len duchovný, ale aj psychologický. Kresťanstvo je náboženstvom založeným na odpustení hriechov, ktoré bolo prostredníctvom obety Božieho Syna Ježiša Krista na kríži uvoľnené a ponúknuté všetkým, ktorí ho chcú prijať, teda si uvedomujú svoju hriešnosť a potrebu odpustenia. Odpustenie darované Bohom v kresťanstve znamená vymazanie dlhu voči Bohu, teda všetkých hriechov a zároveň oslobodenie od večnej smrti, utrpenia v pekle, ktoré je miestom bez Božej prítomnosti a bez akejkoľvek lásky.

Príspevky na blogu